Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy

W jaki sposób nasz organizm reaguje na produkty, których używamy na co dzień?

George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.

Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga?

Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)?

Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy?

Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa.

George Zaidan – absolwent chemii na MIT uhonorowany F.D. Greene Teaching Award. Jest propagatorem nauki i producentem programów popularnonaukowych w telewizji i internecie. Dla kanału National Geographic stworzył serial Ingredients: The Stuff Inside Your Stuff, a dla MIT Science Out Loud. Jego artykuły ukazywały się m.in. w „New York Timesie”, „Forbesie”, „Boston Globe”, „National Geographic Magazine”, „Science” i „Business Insider”. Jest laureatem licznych stypendiów, członkiem Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, zasiadał w radzie Instytutu Edukacji. W wolnym czasie wspina się i gotuje.

Wydawnictwo Marginesy poleca zakup książki: https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133304/skladniki

Podziel się:

Nastepne

Gałopol wspiera polskiego rolnika

czw. sie 27 , 2020
O wsparciu dla rolnictwa, hodowli czempionów oraz patriotyzmie gospodarczym rozmawiamy z Marianem Pankowskim, prezesem zarządu Przedsiębiorstwa Rolniczo-Hodowlanego Gałopol Sp. z o.o. Czym zajmuje się Gałopol? Gałopol to przedsiębiorstwo rolniczo-hodowlane, które prowadzi działalność na powierzchni ponad 3,16 tys. hektarów. Posiadamy trzy zakłady rolne: Gałowo – zakład hodowlany, Gaj Mały – zakład rolno-nasienny oraz Stado Ogierów Sieraków, gdzie prowadzimy hodowlę zachowawczą konika polskiego – najstarszej polskiej rasy koni oraz utrzymujemy ogiery hodowlane […]

Nasze programy medialne:

Symbol

Siła

Wybierz Polskie

/tmp/