OSM Koło: smak i zdrowie

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole od wielu lat jest w pierwszej piątce w rankingu najlepszych mleczarni oraz największych eksporterów w branży. Jej wyśmienite produkty są znane nie tylko w Polsce, ale również w świecie

– Produkty OSM w Kole są smaczne i zdrowe, ale i przyjazne dla środowiska – mówi Czesław Cieślak, prezes zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.  – Kefiry i maślanki pakujemy w nadający się do recyklingu karton Brown Board, nie dodajemy do nich syropu glukozowo-fruktozowego ani skrobi modyfikowanej. Za to między innymi również jesteśmy doceniani.

OSM Koło z roku na rok zwiększa produkcję. W ubiegłym roku przerobiła 374 mln litrów mleka. Wyprodukowała 34 tys. ton mleka w proszku, które jest eksportowane  m.in. na rynki afrykańskie oraz do krajów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Spółdzielnia zwiększa także rokrocznie produkcję masła. W ubiegłym roku dostarczyła go blisko 15 tys. ton. Sprzedaje je głównie w Polsce i w Europie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, produkuje obecnie coraz więcej mleka świeżego  – zdrowego i najlepszej jakości. Z kolei w zakresie galanterii mlecznej wyróżnia się produkcją serka wiejskiego typu cottage cheese. Poza Polską sprzedawany jest on na rynki: słowacki, czeski, litewski i rumuński. To nie wszystko. OSM Koło wyprodukowało również blisko 12 tys. litrów napojów fermentowanych, ponad tysiąc ton twarogów i 4,5 tys. ton śmietany. Eksport w ubiegłym roku wzrósł o 14% w stosunku do eksportu w roku 2019.

W kraju najwięcej produktów z Koła dociera na stoły mieszkańców Wielkopolski oraz Dolnego Śląska. Można je kupić zarówno w marketach, jak i małych sklepach. Warto podkreślić, że kolskie wyroby są dostępne zarówno z logo spółdzielni, jak i pod markami własnymi dystrybutorów. Skąd biorą się sukcesy?

–  Łączymy tradycję z nowoczesną technologią. Nasze produkty charakteryzuje szeroko pojęta jakość, uczciwość i zdrowotność, a wszystko to poparte jest olbrzymim doświadczeniem i długą historią istnienia zakładów, dlatego właśnie mamy wiernych konsumentów – podkreśla Katarzyna Płusa, szef działu marketingu OSM Koło.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole powstała ponad 90 lat temu. Aktualnie ma około 2,8 tys. dostawców. Produkcję prowadzi w czterech lokalizacjach – do swoich struktur włączyła bowiem także zakłady w Grodkowie, Ostrowie Wielkopolskim oraz w Koninie. W ostatnich latach na inwestycje i modernizacje wydała łącznie około 100 mln zł, co przekłada się nie tylko na wzrost mocy produkcyjnych, ale też na coraz wyższą jakość wyrobów, które ostatecznie trafiają do konsumenckiego koszyka zakupowego. Ubiegły rok to kapitalny remont zakładu w Ostrowie, gdzie przewidziano produkcję kefiru i śmietany. Unowocześniane są linie nalewające i pakujące, ale również zwiększa się możliwości produkcyjne.

Wszystkie te czynniki spowodowały, że spółdzielnia ma silną pozycję na rynku, zajmuje wysokie lokaty w rankingach – i zbiera nagrody. Prezesem OSM Koło od 29 lat jest Czesław Cieślak. To właśnie na te lata przypada okres największego rozwoju, wzrostu możliwości produkcyjnych firmy. Prezes jest wybitnym przedsiębiorcą, z dużym instynktem do dobrych biznesów, cieszącym się uznaniem wśród załogi. OSM Koło zostało laureatem Symbolu 2020.

Grażyna Herich

Podziel się:

Nastepne

Ożarowice budują

wt. mar 30 , 2021
Gmina Ożarowice stale realizuje nowe inwestycje. Urząd gminy otrzymał już 100% dofinansowania na instalacje fotowoltaiczne na prywatnych budynkach i wybrał operatora. Równolegle rozpocznie się budowa nowego żłobka i farmy fotowoltaicznej Dzięki staraniom ożarowickich samorządowców, gmina otrzymała 1,5 mln zł dofinansowania na budowę żłobka. – Będzie to pierwszy publiczny żłobek w powiecie tarnogórskim, na terenie gminy wiejskiej. Przewidujemy że znajdzie się w nim miejsce dla 48 dzieci – mówi Grzegorz Czapla, […]

Nasze programy medialne:

Symbol

Siła

Wybierz Polskie

/tmp/