Dobre posunięcia

Zarząd Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kosowie Lackim stawia zarówno na nowoczesną identyfikację marketingową, jak i na inwestycje w park maszynowy

Dobre posunięcia – Monitor Rynkowy

– Na przestrzeni ostatnich dwóch lat miał miejsce rebranding marki. Rozpoczęliśmy go od zmiany logo spółdzielni. Następnie zmieniliśmy szatę graficzną wszystkich produktów, tak, aby wpisywać się w najnowsze trendy w branży opakowań. Zmiany spowodowały ujednolicenie graficzne grup produktowych, które wyróżniają się na tle konkurencji. Efekt jest znakomity – mówi Andrzej Minarczuk, prezes OSM w Kosowie Lackim (na zdjęciu).

Ale zmian w spółdzielni jest więcej. Zarząd stara się wyposażyć zakład w jak najnowocześniejszy park maszynowy. Stąd decyzje o wybudowaniu nowego budynku magazynowo-produkcyjnego, zakupieniu nowoczesnej linii do plastrowania żółtych serów oraz maszyny do pakowania serów żółtych w blokach. Obecnie spółdzielnia jest w trakcie modernizacji działu solowni, a w niedalekiej przyszłości zakupi urządzenia do wiórowania i granulowania serów żółtych. Wiosną tego roku rozpoczęto budowę nowoczesnej kotłowni z silnikiem kogeneracyjnym, co pozwala na jednoczesne wytwarzanie prądu i ciepła. Jest to inwestycja proekologiczna, która obniży koszty funkcjonowania zakładu.

OSM w Kosowie Lackim została założona w 1926 roku, a jej pierwotnym przeznaczeniem były skup i sprzedaż mleka od okolicznych rolników. Dziś spółdzielnia zatrudnia 220 pracowników. Jej obroty, notowane na poziomie 134 mln złotych w ciągu roku oraz dzienny skup mleka rzędu około 200 tys. litrów, sytuują ją w gronie zakładów mleczarskich średniej wielkości w kraju. 

– Przy wprowadzeniu nowoczesnej technologii, która zdecydowanie przyspiesza proces produkcji, nie zrezygnowaliśmy z tradycyjnych metod wytwarzania wypracowanych przez mistrzów serowarstwa i działu twarożkarni. I tak, jak działo się to kilkadziesiąt lat temu, nasze twarogi do tej pory są wytwarzane w przeważającej mierze dzięki wykorzystaniu pracy rąk naszych pracowników. Duże tafle twarogowe krojone są ręcznie w małe porcje, a następnie pakowane ręcznie – mówi Andrzej Minarczuk.

Na przestrzeni lat mleczarnia uzyskała doskonałe receptury, które tworzą gamę wyjątkowych w smaku i wyróżniających się wysoką jakością wyrobów. Stawia na absolutną czystość surowców, wolnych od GMO. Obecnie specjalizuje się w produkcji serów typu szwajcarsko-holenderskiego i holenderskiego, serów twarogowych i masła. W  ofercie ma również sery wędzone, grupę serów prozdrowotnych oraz długodojrzewających.

Grażyna Herich

Podziel się:

Nastepne

Anna Gacek - Ekstaza. Lata 90. Początek

wt. wrz 21 , 2021
Były to czasy najlepsze i były to czasy najgorsze. Były to wspaniałe czasy. Lat dziewięćdziesiątych nie można opisać w jednej książce, to dopiero początek. Muzyka, filmy, seriale, teledyski, moda, media, idole i ikony, rewolucja w rytmie Smells Like Teen Spirit. Seks, heroina i grunge. Supermodelki i trabanty. Laura Palmer, Courtney Love i Madonna. Jeremy i dziewczyny z teledysków Aerosmith. Kurt, Eddie, Layne, Chris i Andy. Axl i Bono. Seattle i […]
Anna Gacek - Ekstaza. Lata 90. Początek – Monitor Rynkowy

Nasze programy medialne:

Symbol

Siła

Wybierz Polskie