Czesław Cieślak objął funkcję prezesa zarządu OSM Koło ponad 30 lat temu. Przez ten czas wprowadził zakład do pierwszej piątki największych i najnowocześniejszych spółdzielni mleczarskich w Polsce. Oto success story

Przejmując stery kolskiej mleczarni w roku 1992 nowy szef miał trudne zadanie. Gospodarka przechodziła gwałtowne przemiany, w rolnictwie trwała duża zapaść. Magazyny kolskiej spółdzielni były pełne niesprzedanych wyrobów, a księgowość odnotowywała nie opłacone należności za dostawy mleka i środków do produkcji. W zarządzaniu prezes obrał kurs na naprawę, rozwój i umacnianie pozycji w otoczeniu biznesowym. Trudności zostały pokonane.
– W latach 90. głównymi produktami mleczarni były masło, preparaty mleko-zastępcze dla cieląt, twarogi i mleko spożywcze w szklanych butelkach – opowiada Czesław Cieślak, prezes zarządu OSM w Kole. – Dziś ponad 50 proc. przychodu uzyskujemy z eksportu różnego rodzaju mleka w proszku, będąc zarazem jednym z największych producentów serka wiejskiego i masła w Polsce. W roku 1992 skupowaliśmy 65 mln litrów mleka od ponad 8000 dostawców-członków. Obecnie przerabiamy prawie 380 mln litrów mleka kupowanego od blisko 3000 dostawców. Przez minione lata przejęliśmy na prawie spółdzielczym mleczarnie w Ostrzeszowie, Kępnie, Grodkowie, Ostrowie Wielkopolskim i w ostatnim czasie w Koninie. Staliśmy się stabilnym partnerem. Zbudowaliśmy silną markę zarówno na rynku krajowym, jak i w eksporcie. Metaforycznie: z niedużej łódki przeobraziliśmy się w duży okręt.
Spółdzielnia w Kole ciągle modernizuje i unowocześnia park maszynowy. Największe inwestycje to: linia do produkcji serka wiejskiego na licencji amerykańskiej; najnowocześniejsza proszkownia mleka; zmodernizowana masłownia; linie nalewające i pakujące do napojów fermentowanych (maślanki i kefirów). Mleczarnia wprowadziła też wiele rozwiązań proekologicznych. Stosuje filtry redukujące emisje pyłów, zainstalowała panele fotowoltaiczne. Odpady produkcyjne przekazuje do odzysku. Monitoruje emisję gazów cieplarnianych CO2, prowadzi pomiar hałasu, monitoring poboru wody ze studni głębinowych oraz badanie ścieków i wód opadowych.
Proekologiczne rozwiązania stosuje również w opakowaniach. Już dawno przeszła na kubeczki z PP, rezygnując z tworzywa PS. Kartony do napojów w 87% składają się z surowca odnawialnego i nadają się do recyklingu.
Przed OSM Koło budowa nowej kotłowni gazowo-olejowej. W związku ze znacznym zwiększeniem produkcji twarogów w Koninie zakład ten został doposażony w nową maszynę pakującą. Zwiększająca się produkcja skłania zarząd do rozbudowy magazynów nabiałowych. W planach jest również wprowadzenie na rynek nowych produktów w korelacji z nowymi rynkami zbytu i zwiększaniem eksportu.
– W ostatnich trzech latach wprowadziliśmy kilka nowości: twaróg wędzony, kefir 13 żywych kultur bakterii w wersji naturalnej i malinowej, śmietaną 20 proc., ofertę serków wiejskich rozszerzyliśmy o serek wzbogacony bakteriami L.casei 431 i witaminę D, a ostatnie nowości to dip kremowy z ziołami oraz mleko w proszku pełne instant w opakowaniu skierowanym do klienta detalicznego – wylicza Czesław Cieślak.
Produkty marki OSM Koło plasują się w atrakcyjnym dla portfela poziomie cenowym przy zachowaniu bardzo wysokiej jakości. Charakteryzują się prostym składem (tzw. czystą etykietą). Hasło przewodnie – smak, zdrowie, ekologia – znajduje potwierdzenie w wielu konkursach, w których spółdzielnia otrzymuje nagrody: złoty medal dla kefiru malinowego i dipu kremowego z ziołami targów Polagra Food, certyfikat Jakość i Tradycja za klinek pełnotłusty z Grodkowa, Nagroda Konsumenta przyznana za wysoką jakość produktów oraz Zadowolenie Konsumenta dla napojów fermentowanych słodkich i masła.
A sam prezes? Jest wymagającym szefem cieszącym się dużym uznaniem wśród załogi, którą doskonale zna. Człowiekiem, któremu bliskie są problemy ludzi; których stara się zawsze wspomóc i inspirować do działania na rzecz rozwoju. Liczne nagrody, które zdobywa za skuteczne zarządzanie, tylko to potwierdzają. Warto czerpać przykład.
Grażyna Herich