Najwyższej jakości mleko, sprawdzeni dostawcy, wyjątkowa receptura, nowoczesne linie produkcyjne, tradycja i przywiązanie do natury – wszystko to sprawia, że Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie znajduje się bardzo wysoko w rankingach. Teraz otrzymała nominację do tytułu Symbol Jakości Produktów Mleczarskich 2022
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie jest jednym z najwyżej notowanych producentów wyrobów mleczarskich w Polsce pod względem przychodów ze sprzedaży oraz ilości przerabianego mleka. Jej produkty znane są w całym kraju. Mówiąc o nich, nie sposób nie wspomnieć o Serkach do chleba, które w tym roku zdobyły pierwsze miejsce w konkursie „Najlepszy produkt – Wybór konsumentów 2022”. Serki do chleba z włoszczowskiej mleczarni zdobywają coraz więcej rynku. Słusznie, bo postawiono w nich na same naturalne składniki, bez zagęszczaczy i konserwantów. Wszystkie cztery smaki: śmietankowy, z ziołami, ze szczypiorkiem i z papryką – świetnie pasują do każdego rodzaju pieczywa.
Smakosze wiedzą też, że z włoszczowskiego twarogu wychodzą najlepsze serniki. W portfolio nie brakuje innych wyśmienitych produktów: masła, serów, jogurtów, różnych rodzajów śmietany czy napojów mlecznych, no i znanego wszystkim serka typu wiejskiego.
Włoszczowskie wyroby trafiają nie tylko na stoły Polaków, ale także na rynki USA, Chin, Wielkiej Brytanii i Europy Zachodniej. Warto np. podkreślić, że wyroby eksportowane do Izraela spełniają wymogi koszerności. A wszystko to przekłada się na coraz lepsze postrzeganie marki przez konsumentów.
– Zawsze bardzo cieszę się z każdej ze zdobytych nagród. Świadczą one o zaufaniu, jakim obdarzyli nas Polacy. Chcę podkreślić, że uznanie niezależnych znawców serowarstwa zdobył nasz długodojrzewający ser Czarna Perła. To ser dla koneserów: twardy, jakości premium, z wyczuwalną nutą orzecha włoskiego i pieprzu, nie ustępujący smakiem znanym na całym świecie serom włoskim czy szwajcarskim – mówi Ryszard Pizior, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie.
Włoszczowska mleczarnia należy do czołówki producentów serów typu szwajcarskiego, które zaspakajają podniebienia najbardziej wymagających. Zakład posiada w swojej ofercie: m.in. Goudamer, Alpener czy Rajski. Na uwagę zasługuje też z pewnością złoty medalista: Ser Włoszczowski typu szwajcarskiego.
We włoszczowskiej mleczarni na wyrób 1 kg sera przeznacza się aż 10 litrów mleka. Do tego produkty nie zawierają żadnych ulepszaczy. Wszystko to powoduje, że sery są fenomenalne. Z kolei od strony prowadzenia działalności gospodarczej – cyfry również potrafią zaimponować. W ubiegłym roku we Włoszczowie wyprodukowano około 20 tysięcy ton sera. Dzięki temu mleczarnia uplasowała się na piątym miejscu w rankingu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, z przychodem blisko 600 mln zł, 1300 dostawcami mleka oraz średnią stawką 2,11 zł netto za litr surowca w grudniu.
– To wysokie wyniki, które pozwalają nam optymistycznie patrzeć w przyszłość – mówi Ryszard Pizior. – Na ten rok mamy już plany inwestycyjne, ponieważ tylko nowoczesne maszyny czy linie technologiczne pozwalają na zwiększenie wydajności oraz zmniejszenie kosztów produkcji. Planujemy więc ruszyć z większą produkcją twarogu w Pawłowicach. Aktualnie modernizujemy aparatownię, którą wyposażamy w nowy zestaw pasteryzująco-wirujący, a w planach jest drugi zestaw formująco-pakujący oraz budowa własnej kotłowni gazowej. Nie zapominamy też o poszerzaniu portfolio: zamierzamy powrócić do serków deserowych i wprowadzić jogurty typu greckiego.
OSM Włoszczowa to marka licząca już 86 lat. Jej naturalne produkty znajdą się pewnie na wielu polskich stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. Niejeden pachnący sernik powstanie z włoszczowskiego twarogu. Na stronie www.osmwloszczowa.com.pl oraz na fanpage’u pOSMakuj Włoszczowy przygotowano też ciekawe przepisy na wypieki, które na długo pozostaną niezapomniane.