Wierni tradycyjnym recepturom

Rozmowa z Ryszardem Piziorem, prezesem zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie, która otrzymała nagrodę Symbol Jakości 2022

Wierni tradycyjnym recepturom – Monitor Rynkowy

Skąd państwo biorą mleko do swoich produktów, ile w skali roku i miesiąca?

Obecnie skupujemy mleko na terenie pięciu województw: świętokrzyskiego, śląskiego, opolskiego, łódzkiego oraz małopolskiego. Od lat najwięcej mleka pozyskiwaliśmy w województwie świętokrzyskim, jednak w roku 2021 nastąpiła zmiana lidera i na czoło wysunął się Śląsk. Skup mleka w 2022 roku wyniesie ogółem około 270 mln l i będzie o 8% większy w porównaniu z rokiem 2021.

Postawili państwo na nowoczesne linie technologiczne. Jaki jest tego efekt?

Najważniejsze inwestycje to: dwie nowoczesne linie do plasterkowania oraz pakowania serów żółtych, nowoczesna aparatownia mleka, stacje mycia, nowoczesna linia do pakowania produktów w kubki, linia do produkcji serka wirówkowego. Zmodernizowaliśmy również maszynownię chłodniczą i wybudowaliśmy nowy budynek produkcyjno-magazynowy. Dzięki tym ważnym inwestycjom zwiększyliśmy nasze zdolności przerobowe, ale też zmniejszyliśmy zużycie energii elektrycznej pomimo zwiększenia wolumenu produkcji.

Jakie produkty są państwa wizytówką ?

Od wielu lat są to znakomite sery żółte dojrzewające, zwłaszcza te z oczkami wielkości wiśni – typu szwajcarskiego. Najbardziej znanym w tej grupie produktów jest Ser Włoszczowski, dostępny zarówno w blokach 4- oraz 5,5-kilogramowych, ale także w plasterkach. 

Na czym polega fenomen jakości i smaku państwa produktów?

Od lat jesteśmy wierni tradycyjnym recepturom i wsłuchujemy się w preferencje konsumenckie. Dbamy o to, by nasze produkty spełniały oczekiwania konsumentów w zakresie smaku oraz składu. Nasze produkty mają czyste etykiety, co oznacza, że nie zawierają zbędnych dodatków, polepszaczy smaku czy specjalnych zagęstników.

Podziel się:

Nastepne

Nowe trendy w inżynierii budowlanej

śr. gru 21 , 2022
Gospodarka obiegu zamkniętego to problem coraz poważniejszy i coraz szerzej podejmowany zarówno przez przedsiębiorców, jak i naukowców. Do tego dynamiczny rozwój miast i regionów podmiejskich, skutkujący coraz liczniejszymi i coraz trudniej przetwarzalnymi odpadami pobudowlanymi, zmusza do poszukiwania nowych rozwiązań. Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Politechniki Krakowskiej specjalizuje się w opracowywaniu nowoczesnych, przyjaznych środowisku technologii, zwiększających użyteczność materiałów. Mistrzowski status wydziału potwierdza uzyskana w tegorocznej parametryzacji kategoria A i zarazem trzecie miejsce zajęte […]
Nowe trendy w inżynierii budowlanej – Monitor Rynkowy

Nasze programy medialne:

Symbol

Siła

Laur Internetu

Wybierz Polskie