Rozmowa z Ryszardem Piziorem, prezesem zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie, która otrzymała nagrodę Symbol Jakości 2022

Skąd państwo biorą mleko do swoich produktów, ile w skali roku i miesiąca?
Obecnie skupujemy mleko na terenie pięciu województw: świętokrzyskiego, śląskiego, opolskiego, łódzkiego oraz małopolskiego. Od lat najwięcej mleka pozyskiwaliśmy w województwie świętokrzyskim, jednak w roku 2021 nastąpiła zmiana lidera i na czoło wysunął się Śląsk. Skup mleka w 2022 roku wyniesie ogółem około 270 mln l i będzie o 8% większy w porównaniu z rokiem 2021.
Postawili państwo na nowoczesne linie technologiczne. Jaki jest tego efekt?
Najważniejsze inwestycje to: dwie nowoczesne linie do plasterkowania oraz pakowania serów żółtych, nowoczesna aparatownia mleka, stacje mycia, nowoczesna linia do pakowania produktów w kubki, linia do produkcji serka wirówkowego. Zmodernizowaliśmy również maszynownię chłodniczą i wybudowaliśmy nowy budynek produkcyjno-magazynowy. Dzięki tym ważnym inwestycjom zwiększyliśmy nasze zdolności przerobowe, ale też zmniejszyliśmy zużycie energii elektrycznej pomimo zwiększenia wolumenu produkcji.
Jakie produkty są państwa wizytówką ?
Od wielu lat są to znakomite sery żółte dojrzewające, zwłaszcza te z oczkami wielkości wiśni – typu szwajcarskiego. Najbardziej znanym w tej grupie produktów jest Ser Włoszczowski, dostępny zarówno w blokach 4- oraz 5,5-kilogramowych, ale także w plasterkach.
Na czym polega fenomen jakości i smaku państwa produktów?
Od lat jesteśmy wierni tradycyjnym recepturom i wsłuchujemy się w preferencje konsumenckie. Dbamy o to, by nasze produkty spełniały oczekiwania konsumentów w zakresie smaku oraz składu. Nasze produkty mają czyste etykiety, co oznacza, że nie zawierają zbędnych dodatków, polepszaczy smaku czy specjalnych zagęstników.